ONZE MOGELIJKHEDEN TIJDENS DE CORONA CRISIS

 

Zoals iedereen weet heeft de overheid strikte maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het corona virus zoveel mogelijk te beperken. En terecht. Als vanzelf heeft dat ook gevolgen voor hoe wij ons werk normaal gesproken het allerliefst doen. Iedere dag zien wij kleine en grote groepen mensen met wie we hard werken aan het krijgen van inzicht en uitzicht in vastgelopen situaties. Nu dat even niet zo gemakkelijk meer kan, realiseren wij ons des te meer hoe graag we dit werk eigenlijk doen. Hoewel ons werk niet valt onder de vitale beroepen voelt het wel alsof we een belangrijke bijdrage mogen leveren aan de zorg voor kwetsbare mensen, maar dan via hen die hen dagelijks begeleiden.

Wij wensen iedereen die zich dagelijks inzet voor de meest kwetsbare mensen uit onze samenleving heel veel sterkte en moed toe in de komende periode.

We hebben gemerkt dat de vragen uit de praktijk blijven bestaan. Ons werk leent zich in lang niet alle gevallen voor enkel online contact dus hebben wij nagedacht hoe we toch van waarde kunnen zijn in deze hopelijk tijdelijke periode. Hieronder hebben we een aantal zaken beschreven die gedurende de corona crisis door ons kunnen worden gedaan. Iedere dag kijken we opnieuw wat we aanvullend kunnen doen. In alle gevallen bespreken we graag per telefoon of beeld door wat we kunnen betekenen.

Najaar 2020

Inmiddels zien we de vragen uit de praktijk weer toenemen dus veel dingen kunnen weer met inachtneming van alle door het RIVM gepubliceerde voorzorgsmaatregelen. Als extra voorzichtigheid geboden is omdat de context daar om vraagt blijken we meer te kunnen doen dan we een in Maart hadden bedacht.

 

WAT KUNNEN WE ONDANKS DE SITUATIE IN IEDER GEVAL DOEN?

 

Casuïstiekbespreking op afstand

We bieden de mogelijkheid om mee te denken in casuïstiek. Wij vragen je na overleg een casus op te sturen met een prangende vraag. Als wij het beeld helder hebben dan hebben we via telefoon of beeld contact met elkaar en organiseren we op afstand een casuïstiek bespreking. We weten inmiddels dat de kwaliteit van een dergelijk overleg niet veel onderdoet voor een fysieke bijeenkomst.

Digitale coaching

De afgelopen periode hebben ons meerdere vragen bereikt van medewerkers die veel zorgen hebben. Het werk vraagt op dit moment ontzettend veel van mensen. Niet alleen wordt er door veel mensen meer gewerkt dan ooit tevoren, maar mensen hebben ook in toenemende mate te maken met angst en probleemgedrag. Of het nu gaat om zorgen over jezelf of zorgen om hoe je de begeleiding in de dagelijkse praktijk vorm moet geven: op afstand kunnen we individuele medewerkers, maar ook teams goed ondersteunen. Inmiddels ondersteunen we digitaal al veel professionals.

Tips over begeleiden tijdens de Corona crisis

Er zijn inmiddels tal van inzichten en publicaties over hulpverlenen tijdens de corona-crisis. We doen dagelijks ons best alles te verzamelen wat hierover te delen valt.  Op deze plek geven we vanaf 6 April daarvan een overzicht.

Trainingen

Trainingen kunnen weer opgestart worden. We zien dat dit ook steeds meer wordt ingepland inmiddels. We houden ons uiteraard aan de geldende maatregelen zoals afstand houden en een maximaal aantal deelnemers. In sommige gevallen kunnen trainingen desgewenst ook via videobellen doorgang vinden. Het probleem waar we nu vooral tegenaan lopen is dat het door de drukte in de zorg niet voor ieder team mogelijk is bij elkaar te komen. Wat niet gaat, gaat niet. Maar als de mogelijkheid en de wens er is kunnen wij bijeenkomsten organiseren.

Overig

Met een heel aantal opdrachtgevers hebben we al afspraken gemaakt om deze tijd goed te benutten. Er zijn nog genoeg andere zaken die we kunnen doen, maar omdat de vragen soms zo specifiek zijn hebben we daar graag contact over.

 

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief