Daag jij ons uit met een vraag?
Soms is een ontwikkelvraag heel specifiek en duidelijk. Maar meestal blijkt de vraag in een gesprek toch net even anders. Of is de vraag nog helemaal niet zo duidelijk. In dat soort situaties spreken we van maatwerk en dat verzorgen we in meer dan de helft van de gevallen.
We besteden bij maatwerk veel aandacht aan het zoeken naar de echte uitdaging en maken samen met jou een plan dat hier op aansluit. Voor de inhoud gebruiken we al onze ervaringen. Zo kan het zijn dat we delen van ons bestaande aanbod gebruiken of ontwikkelen een totaal nieuw aanbod. Bij maatwerk starten we altijd met een aftrapbijeenkomst waarin we input ophalen uit de groep toekomstige deelnemers. Zo bouwen we samen aan de inhoud zodat we tijdens het vervolg zoveel als mogelijk aansluiten op de wensen.
Maatwerktrajecten ontwikkelen doen we vanaf het begin en met ontzettend veel plezier. Het geeft ons de kans om steeds weer hele specifieke trajecten te bedenken. Wij kunnen onze creativiteit kwijt en jullie hebben een traject dat volledig is aangepast op de praktijk van dat moment.
Lees hieronder meer over voorbeelden van maatwerktrajecten.
Leer hoe beïnvloedend je zelf bent als het gaat om het ontstaan van lastig gedrag
In de zorg zijn weerstand en agressie helaas niet weg te denken. Alle hulpverleners kunnen hiermee te maken krijgen. Agressie roept spanning op en vaak voel je je hierin onthand of geïntimideerd.
We weten uit ervaring dat het voortbestaan van (forse) weerstand en agressie kan leiden grote spanning en demotivatie in het werk. Daarom zijn we aan de slag gegaan met een training die jou handvatten geeft in hoe je hiermee om kan gaan, zodat je (weer) invloed krijgt op de situatie. Het resultaat is een (hybride) training die jou gaat helpen bij het omgaan met en hanteren van agressie .
Lees hieronder meer over ons aanbod waarin je leert hoe je weerstand en agressie (met elkaar) voor een groot deel kan voorkomen of beter leert hanteren.
In vijf stappen je grenzen leren kennen en aangeven
Grenzen zijn essentieel in een goede professionele relatie met je clienten, in de samenwerking met je collega’s en eigenlijk ook voor een gelukkig leven. Maar waar ligt jouw grens? Hoe voel je aan wanneer jouw grenzen zijn bereikt en hoe geef je dat vervolgens aan?
Het aangeven van grenzen is voor de meeste van ons lastig. Zeker als je werkzaam bent in de zorg, de wereld waarin je continu ten dienste staat van anderen en waar je binnen een team afhankelijk bent van elkaar. Dus zeg je meestal ja tegen ongepast gedrag van je client. Misschien niet letterlijk, maar door het te negeren of te tolereren, want hij/zij is ziek of ‘weet niet beter’. En zeg je ‘ja’ tegen vragen van je collega’s. Direct of indirect door alles te regelen wat zij laten liggen. Want alles wat je oppakt, is goed geregeld, maakt de totale draaglast minder en je leert er toch weer van? Dat is allemaal waar. Mits de ‘ja’ tegen de ander geen ‘nee’ is tegen jezelf. Want weten wat je grenzen zijn en daar gehoor aan geven maakt het dagelijkse werk en eigenlijk je hele leven, stukken makkelijker en vooral ook veel leuker.
Lees hieronder wat je leert in onze training van vijf bijeenkomsten
Wij leren mensen die samenwerken graag (weer) een team te worden en geen groep te blijven
Laat ons maar tijd besteden aan (complexe) problematiek in de samenwerking tussen mensen op een dynamische werkplek in de zorg. Wij zijn goed in het aanwakkeren van het zelfoplossend vermogen van mensen die samenwerken. Dat doen we door mensen te leren weer een team te worden en geen groep te blijven. In de loop van de jaren hebben we een schat aan ervaring opgedaan met teams die niet meer wisten welke weg ze moesten inslaan.
We zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat de aanspreekcultuur goed moet zijn, maar dat het ook helpend is als je weet hebt van elkaars drijfveer om dit werk te doen. Zo zijn er nog een heel aantal zaken die de samenwerking weer een boost kunnen geven. Echter, geen enkele vraag over samenwerking is hetzelfde. Dat maakt dat onze begeleiding er telkens anders uit ziet.
Wij kunnen je helpen grip te zoeken, weer te krijgen en te houden.
Stap voor stap naar een efficiënt en effectief overleg
Iedereen die werkt vindt vergaderen een van de meest frustrerende bezigheden tijdens het werk. Toch wordt er wat af vergaderd. Ook in de wereld van de zorg kunnen we er wat van. Voor ieder ‘wissewasje’ komen we bij elkaar en organiseren we een overleg. Vaak gebeurt dat allesbehalve gestructureerd en verlangt iedereen naar een overleg dat efficiënt en effectief is.
En onderhand begrijpen we heel goed waar die wens vandaan komt. Als er iets is dat we niet zo goed beheersen in de zorg dan is het de kunst van het vergaderen. Gelukkig zijn er al mensen die hier heel diepgaand over hebben nagedacht en wij hebben een programma ontwikkeld waarin we teams in vijf stappen leren hoe zij efficiënt en effectief kunnen vergaderen. Het scheelt niet alleen een hoop frustratie als dat is bereikt, maar ook enorm veel geld. Zet maar eens 12 mensen bij elkaar die 2 uur met elkaar vergaderen en vraag je manager eens wat dat kost..
Als wij je mogen helpen om vergaderingen beter te laten verlopen dan garanderen we dat deelnemers met minder tegenzin een overleg in stappen. We helpen je namelijk stap voor stap toe te werken naar een gestructureerd overleg dat korter duurt, meer impact heeft en energie geeft. Een overleg waarbij het doel duidelijk is en waarin de deelnemers een rol hebben. En dat leidt vrijwel altijd tot betrokkenheid. Zo wordt een vergadering een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin dingen effectief besproken worden zodat jij je daarna weer opgeruimd bezig kunt houden met je dagelijkse werk.
Lees hieronder hoe we je In vijf stappen loodsen naar het eindresultaat: een effectieve vergaderstructuur die energie oplevert en geen ergernis.
Als je lastige casuïstiek nog eens van alle kanten wilt bekijken helpen we je graag
Als je actief bent als hulpverlener dan zijn er dagen dat je van het ene naar het andere dilemma holt. Vaak worden snelle oplossingen gevraagd omdat het andere dilemma zich alweer aandient. Wanneer je als hulpverlener te maken krijgt met een situatie die spanning en dreiging met zich meebrengt kan onmacht of handelingsverlegenheid ontstaan. Wij zien regelmatig dat er dan snel beslissingen worden genomen waardoor het ‘probleem’ er even niet meer is. Een tekenend voorbeeld vinden wij de situatie van cliënten die agressief gedrag vertonen en waarbij hulpverleners zeggen dat de betreffende cliënt ‘hier niet thuishoort’. Dat zinnetje hebben we de afgelopen jaren vaak gehoord. In één voorbeeld hebben wij een cliënt op drie verschillende locaties gezien bij dezelfde instelling in één jaar tijd.
We snappen hoe dit kan ontstaan maar eigenlijk mogen dat soort schrijnende situaties zich niet voordoen. Als je middenin een dergelijke situatie zit is het soms verdraaid moeilijk om de essentie nog te zien.
Lees hieronder wat Fiept en Wajz samen kunnen doen voor jou.
Ontdek wat je met communicatie kan bereiken
Als je cliënten begeleidt bij wonen, werken, het behalen van doelen of het omgaan met eigen klachten dan is ieder mens anders dan de vorige. Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten, maar iedere vraag, ieder mens is uniek. Er is niet één aanpak die je voor iedereen uit de kast kan halen omdat het simpelweg niet werkt. De één heeft behoefte aan sturing en uitleg, de ander wil vooral informatie of alleen een stok achter de deur om door te zetten. De juiste benadering is dus vooral afhankelijk van de behoefte van degene die je tegenover je hebt. En hoe kan het dat jij en je collega bij dezelfde cliënt dezelfde benadering hanteren en je collega wel succes heeft en jij niet? Je collega heeft misschien toevallig meer een klik met deze persoon zou je kunnen denken. Dat klopt helemaal. Alleen die klik is niet zo toevallig als we vaak wel geneigd zijn te denken. De ‘klik’ die de ander ervaart is het gevolg van de juiste aandacht voor de informatie die jouw cliënt (vaak tussen de regels door) met je deelt.
‘Hoe meer je praat, hoe meer er niet besproken wordt’
Natuurlijk is het zo dat iedereen een gesprek kan voeren en het is uiteraard ook zo dat jarenlange ervaring je helpt om goed te worden in je vak. Maar er is meer uit te halen. Er zijn talloze, goed onderzochte gespreksmethoden die een grote bijdrage kunnen leveren in je dagelijks werk met cliënten. Niet door te vertellen wat anderen zouden moeten doen. Of door mensen te overtuigen wat het belang is van ander gedrag. Maar door goed te luisteren, je bewust te zijn van je eigen invloed in het contact met anderen en vragen te stellen die anderen helpen een stap verder te komen.
Lees hieronder hoe we je kunnen scholen in methodes als oplossingsgerichte gespreksvoering, het ombuigen van gedachten of coachende gespreksvoering. Benieuwd wat we kunnen doen voor jou of je team in 1 dag? Ook dat lees je hieronder.
Omdat iedereen het recht heeft echt begrepen te worden
Als je werkzaam bent in de zorg- en dienstverlening krijg je te maken met mensen die soms een ingewikkelde geschiedenis met zich meebrengen. Ook hebben mensen met wie je werkt vaak een lastige diagnose die niet altijd goed te begrijpen is als je daar niet voor opgeleid bent. Wat is nu eigenlijk ADHD of schizofrenie? Hoe werkt het als iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft of autistisch is?
Vaak is enige basiskennis over psychopathologie heel erg helpend. We behandelen niet alleen kennis over verschillende stoornissen, maar we staan ook stil bij de manier waarop je er effectief mee om kunt gaan in een begeleidingssituatie. Lastig of oninvoelbaar gedrag kan moeilijk zijn, maar het is vaak ook gewoon de realiteit waarmee je iets moet. Het is goed om dan in ieder geval meer te weten van de problematiek. Iedereen heeft er recht op goed begrepen te worden.
Lees hieronder over de mogelijkheden. We geven korte presentaties, workshops, maar ook intensieve trainingen.
Minder druk en toch meer gedaan
Iedereen wil graag bevlogen en met plezier werken. Iedereen wil werken in een team dat ook onder hoge druk effectief samenwerkt. Goede zorg leveren en tevreden clienten is het doel. En dat lukt alleen als je jezelf ook goed voelt en plezier in je werk ervaart.
Mindfulness is daartoe een onmisbare ‘way of work.’ Mindfulness betekent met aandacht aanwezig zijn met een open en oordeelvrije opmerkzaamheid. Die bewuste aandacht en opmerkzaamheid helpt je om niet aan stress ten onder te gaan en vriendelijk te blijven naar jezelf. Mindfulness wordt soms nog weleens uitgelegd als vaag en zweverig, maar dat is echt te kort door de bocht.
Lees hieronder verder hoe je werkstress met mindfulness te lijf kan gaan en wat wij hierin kunnen betekenen.
Daag jij ons uit met een vraag?
Soms is een ontwikkelvraag heel specifiek en duidelijk. Maar meestal blijkt de vraag in een gesprek toch net even anders. Of is de vraag nog helemaal niet zo duidelijk. In dat soort situaties spreken we van maatwerk en dat verzorgen we in meer dan de helft van de gevallen.
We besteden bij maatwerk veel aandacht aan het zoeken naar de echte uitdaging en maken samen met jou een plan dat hier op aansluit. Voor de inhoud gebruiken we al onze ervaringen. Zo kan het zijn dat we delen van ons bestaande aanbod gebruiken of ontwikkelen een totaal nieuw aanbod. Bij maatwerk starten we altijd met een aftrapbijeenkomst waarin we input ophalen uit de groep toekomstige deelnemers. Zo bouwen we samen aan de inhoud zodat we tijdens het vervolg zoveel als mogelijk aansluiten op de wensen.
Maatwerktrajecten ontwikkelen doen we vanaf het begin en met ontzettend veel plezier. Het geeft ons de kans om steeds weer hele specifieke trajecten te bedenken. Wij kunnen onze creativiteit kwijt en jullie hebben een traject dat volledig is aangepast op de praktijk van dat moment.
Lees hieronder meer over voorbeelden van maatwerktrajecten.
In vijf stappen je grenzen leren kennen en aangeven
Grenzen zijn essentieel in een goede professionele relatie met je clienten, in de samenwerking met je collega’s en eigenlijk ook voor een gelukkig leven. Maar waar ligt jouw grens? Hoe voel je aan wanneer jouw grenzen zijn bereikt en hoe geef je dat vervolgens aan?
Het aangeven van grenzen is voor de meeste van ons lastig. Zeker als je werkzaam bent in de zorg, de wereld waarin je continu ten dienste staat van anderen en waar je binnen een team afhankelijk bent van elkaar. Dus zeg je meestal ja tegen ongepast gedrag van je client. Misschien niet letterlijk, maar door het te negeren of te tolereren, want hij/zij is ziek of ‘weet niet beter’. En zeg je ‘ja’ tegen vragen van je collega’s. Direct of indirect door alles te regelen wat zij laten liggen. Want alles wat je oppakt, is goed geregeld, maakt de totale draaglast minder en je leert er toch weer van? Dat is allemaal waar. Mits de ‘ja’ tegen de ander geen ‘nee’ is tegen jezelf. Want weten wat je grenzen zijn en daar gehoor aan geven maakt het dagelijkse werk en eigenlijk je hele leven, stukken makkelijker en vooral ook veel leuker.
Lees hieronder wat je leert in onze training van vijf bijeenkomsten
Wie zou je zijn als je die ene vervelende herinnering niet had?
Soms maak je iets mee waarna geen dag meer hetzelfde lijkt. Alsof alles een beetje veranderd is of alsof je de wereld ineens wat anders bent gaan ervaren. Soms maak je incidenten of ervaringen mee die je zelfvertrouwen of het vertrouwen in de ander ineens in een ander daglicht zet. En dat is vaak niet zonder gevolgen. Vervelende ervaringen in het verleden hebben soms veel impact op je gedrag en keuzes in het heden.
Mogelijk ervaar je klachten, zoals:
- Gevoelens van angst, woede, verdriet, machteloosheid, paniek of neerslachtigheid;
- Slaapproblemen, piekeren;
- Het gevoel dat mensen onbetrouwbaar zijn;
- Een gebrek aan zelfvertrouwen;
- Vermijding van bepaalde mensen, onderwerpen, situaties of plaatsen.
Lees hieronder meer over hoe wij je kunnen helpen weer de oude te worden.
Omdat een nieuwe rol andere verwachtingen met zich meebrengt
Je rol of takenpakket in je huidige werk is verandert. Je hebt daar hard voor gewerkt. Voor sommige verloopt een rolverandering als vanzelf, maar dat is niet iedereen gegeven. Een nieuwe rol met meer of andere verantwoordelijkheden kan ook gepaard gaan met onzekerheid en spanning. Misschien was je eerst ondersteunend begeleider en wordt je ineens persoonlijk of senior begeleider of krijg je een coördinerende rol. Fantastisch natuurlijk zo’n stap vooruit, maar het vraagt ook meer van je.
Lees hieronder meer hoe we jou kunnen helpen om stevig in je schoenen te staan in je nieuwe uitdaging.
Wie de zorg voor zichzelf op de eerste plaats zet kan pas echt het verschil maken voor de ander
Werken neemt een groot deel van ons leven in beslag. Tussen het begin en het einde van je loopbaan werk je gemiddeld 90.000 uur! En collega’s zie je doorgaans meer dan de mensen uit je directe sociale omgeving. Natuurlijk wil je dan dat je werk voldoening en plezier geeft. Maar wat nu als dat (even) niet zo is. Misschien twijfel je of het werk nog wel bij je past? Of raak je je rol, functie of werkplek kwijt? Er kunnen zich ook problemen voordoen in je privé-leven die de nodige invloed hebben op je werk. Je bent hoe dan ook niet de enige die een periode worstelt met problemen die invloed hebben op je dagelijks (werkzame) leven.
Als je problemen in je werk of loopbaan ondervindt of door persoonlijke klachten niet goed meer kan functioneren en misschien zelfs twijfelt of je het juiste beroep hebt gekozen kan wat extra persoonlijke aandacht uitkomst bieden. Via intensieve gesprekken kom je sneller achter de oorzaak van je probleem of vraag en weet je beter wat je eraan moet doen.
Lees hier hoe individuele gesprekken gaan en wanneer je bij ons terecht kunt.
Omdat je graag wilt ontdekken hoe je stress echt aan kan pakken
Heb je vaak het gevoel dat je dagen voorbij vliegen? Voel je vooral aan het einde van de (werk)dag hoe uitgeput je bent en heb je soms moeite het overzicht te houden? Wanneer je iemand bent die blijft zoeken naar oplossingen, het voor iedereen goed wil doen en gestaag doorgaat kan het een tijdje duren voor je door hebt dat het tijd wordt er iets aan te doen.
Maar als je zover bent, dan is deze training iets voor jou.
Lees hieronder hoe deze training jouw vitaliteit versterkt en stress laat afnemen.
Niets is zo bepalend op een afdeling als de werkcultuur
Het woord 'werkcultuur' moeten we regelmatig uitleggen. Het is een breed begrip waar vanalles onder kan vallen, maar wij bedoelen daarmee de sfeer waarin men met elkaar werkt.
Als mensen langere tijd met elkaar werken dan ontstaat er een bepaalde norm die bepalend is voor hoe men zaken doet. Die (ongeschreven) norm is vaak onbewust en kan over allerlei zaken gaan. We zien bijvoorbeeld medewerkers en teams die flink over hun grenzen laten gaan omdat dit er nou eenmaal bijhoort en complete zorglocaties waar men de neiging heeft tot in extreme mate over elkaar te oordelen met een zeer onveilige basisklimaat tot gevolg. Maar ook zien wij teams die heel rigide werken waardoor alle spontaniteit richting clienten verdwijnt en medewerkers die tijdens diensten veel tijd besteden aan klagen over beslissingen van bovenaf. Allemaal zaken die een positieve werkcultuur in de weg zitten. WAJZ heeft veel teams en complete locaties begeleidt naar een positievere werkcultuur en keer op keer horen we dat eigenlijk iedereen het anders zou willen. Tegelijkertijd erkennen mensen vaak dat ze er zelf ook aan mee doen waardoor het in stand kan blijven. Mensen weten dus vaak wel wat er mis gaat. De volgende stap is iets nuttigs gaan doen met wat men weet. En dat is precies waar wij met medewerkers mee aan de slag gaan.
Lees hieronder over de insteek die wij kiezen bij het verbeteren van de werkcultuur en wat we concreet kunnen betekenen.
Kunnen jullie ook iets doen met het inzetten van onze talenten?
Deze vraag krijgen we van vrijwel ieder team aan het begin van een traject. Teams vinden het een gemis om geen weet te hebben van elkaars talenten. En dat is logisch omdat je daardoor eigenlijk geen optimaal gebruik van elkaar maakt. Niet alleen medewerkers stellen deze vraag aan ons, maar heel regelmatig horen we managers ook ‘verzuchten’ dat teams veel meer met elkaar kunnen ‘oplossen’ als ze elkaar inzetten. Vaak wordt er relatief kort en oppervlakkig iets gedaan met dit thema. Iedereen die in de zorg werkt heeft weleens het eeuwige talentenspel gedaan, maar echt diepgaand doorgaan op dit belangrijke onderwerp gebeurt te weinig.
Lees hieronder hoe wij teams, afdelingen en hele locaties helpen om een plek te worden waar men als vanzelfsprekend weet heeft van elkaars kennis, kunde en talenten.
Omdat denk- en besluitvormingsprocessen een frisse, onafhankelijke blik kunnen gebruiken
Zelforganiserende teams zijn in opkomst. De verschuiving van hiërarchische aansturing naar zelf- organisatie doet een groot beroep op het zelfsturende vermogen van medewerkers. Behalve dat ze verantwoordelijk zijn voor hun cliënten en hun eigen loopbaan, zijn ze dat nu ook voor de onderlinge samenwerking en de organisatie op de afdeling. Bij discussies over belangrijke veranderingen of complexe vraagstukken kunnen emoties soms hoog oplopen. Dat is heel begrijpelijk. Immers, mensen willen graag het grotere belang dienen, maar zijn ook vaak geneigd vanuit eigen belang te praten. Met afstand en objectief kijken naar de eigen organisatie of het eigen aandeel is ingewikkeld. Je wilt wel voor jezelf opkomen, maar geen krediet verliezen bij je collega’s. Je bent namelijk van elkaar afhankelijk.
In al deze situaties kan het wijs zijn om een externe procesbegeleider te vragen het denk- en besluitvormingsproces te begeleiden. Groepsdynamiek hoort erbij, maar moet natuurlijk geen groepsdynamiet worden.
Lees hieronder wat de waarde is van procesbegeleiding.
Mooi! Een conflict!?
Waar mensen met elkaar moeten samenwerken ontstaan conflicten. Dat is een feit. En dat is ergens een goed teken: het betekent dat de basisveiligheid voldoende aanwezig is en mensen betrokken zijn bij elkaar en hun werk. Een conflict ontstaat wanneer je een verschil van mening hebt over wat juist is: Het kan zijn dat een collega een stijl van begeleiden hanteert die de jouwe niet is, dat een collega veel te assertief of juist helemaal niet assertief reageert of niet openstaat voor andere inzichten. We kunnen dit lijstje aanvullen met nog tientallen voorbeelden die we regelmatig voorbij zien komen.
Want een conflict is snel bereikt. Collega’s zoeken elkaar meestal niet uit en kunnen dus heel verschillend zijn. Die diversiteit is van grote meerwaarde in een team, mits verschillen worden gewaardeerd en conflicten ook effectief worden opgepakt.
Lees hieronder hoe je van een problematisch conflict een kans maakt.
Mindfulness op het werk
Iedereen wil graag bevlogen en met plezier werken. Iedereen wil een team dat ook onder hoge druk effectief samenwerkt. Kwaliteit leveren aan tevreden clienten is het doel. En dat lukt alleen met gezonde en bevlogen medewerkers en zelfbewuste vitale managers.
Mindfulness is daartoe een onmisbare ‘way of work.’ Mindfulness betekent met aandacht aanwezig zijn met een open en oordeelvrije opmerkzaamheid. Die bewuste aandacht en opmerkzaamheid helpt je om niet aan stress ten onder te gaan en vriendelijk te blijven naar jezelf. In je neiging alles onder controle te houden kun je behoorlijk streng worden, wat een groot beroep doet op je doorzettingsvermogen. Dat is prima als je even een deadline moet halen op korte termijn, maar funest als het gaat om een dagelijkse staat van werken.
Lees hieronder meer over wat mindfulness jou kan brengen.
Begeleiden van veranderingen vraagt om stevige aandacht voor borging
Veranderingen kan je op allerlei manieren voor elkaar krijgen. En dat is precies waar wij graag het verschil maken.
Een (interim) manager of projectleider doet er geen goed aan om enkel ‘de lieve vrede’ te bewaren, maar ook niet om mensen tegen het been te schoppen. Of door de geschiedenis te ontkennen. Als je als (interim) manager of projectleider het initiatief neemt om iets nieuws te laten groeien of aan de knoppen zit om een al geformuleerde verandering in gang te zetten dan is het belangrijk om je te realiseren dat de medewerkers de wortels zijn. En die wortels zijn nodig voor een stevige groei. Na het vertrek van een tijdelijk functionaris is het de bedoeling dat medewerkers samen verder groeien. En als je wilt dat medewerkers die nieuwe toekomst met elkaar gaan maken dan lukt dat beter als zij betrokken en geraadpleegd worden, als ze mee mogen denken. Dat creëert eigenaarschap en als het even kan ook al draagvlak. Bij moeilijke momenten die nog komen kan dat van onschatbare waarde zijn.
Wil je een cultuuromslag of innovatie doorvoeren, met respect voor de geschiedenis en wensen van medewerkers, dan helpen we daar graag bij.
Lees hieronder verder over onze ervaring en welk type opdrachten we graag aannemen.
Niets is zo bepalend op een afdeling als de werkcultuur
Het woord 'werkcultuur' moeten we regelmatig uitleggen. Het is een breed begrip waar vanalles onder kan vallen, maar wij bedoelen daarmee de sfeer waarin men met elkaar werkt.
Als mensen langere tijd met elkaar werken dan ontstaat er een bepaalde norm die bepalend is voor hoe men zaken doet. Die (ongeschreven) norm is vaak onbewust en kan over allerlei zaken gaan. We zien bijvoorbeeld medewerkers en teams die flink over hun grenzen laten gaan omdat dit er nou eenmaal bijhoort en complete zorglocaties waar men de neiging heeft tot in extreme mate over elkaar te oordelen met een zeer onveilige basisklimaat tot gevolg. Maar ook zien wij teams die heel rigide werken waardoor alle spontaniteit richting clienten verdwijnt en medewerkers die tijdens diensten veel tijd besteden aan klagen over beslissingen van bovenaf. Allemaal zaken die een positieve werkcultuur in de weg zitten. WAJZ heeft veel teams en complete locaties begeleidt naar een positievere werkcultuur en keer op keer horen we dat eigenlijk iedereen het anders zou willen. Tegelijkertijd erkennen mensen vaak dat ze er zelf ook aan mee doen waardoor het in stand kan blijven. Mensen weten dus vaak wel wat er mis gaat. De volgende stap is iets nuttigs gaan doen met wat men weet. En dat is precies waar wij met medewerkers mee aan de slag gaan.
Lees hieronder over de insteek die wij kiezen bij het verbeteren van de werkcultuur en wat we concreet kunnen betekenen.
Kunnen jullie ook iets doen met het inzetten van onze talenten?
Deze vraag krijgen we van vrijwel ieder team aan het begin van een traject. Teams vinden het een gemis om geen weet te hebben van elkaars talenten. En dat is logisch omdat je daardoor eigenlijk geen optimaal gebruik van elkaar maakt. Niet alleen medewerkers stellen deze vraag aan ons, maar heel regelmatig horen we managers ook ‘verzuchten’ dat teams veel meer met elkaar kunnen ‘oplossen’ als ze elkaar inzetten. Vaak wordt er relatief kort en oppervlakkig iets gedaan met dit thema. Iedereen die in de zorg werkt heeft weleens het eeuwige talentenspel gedaan, maar echt diepgaand doorgaan op dit belangrijke onderwerp gebeurt te weinig.
Lees hieronder hoe wij teams, afdelingen en hele locaties helpen om een plek te worden waar men als vanzelfsprekend weet heeft van elkaars kennis, kunde en talenten.
Omdat denk- en besluitvormingsprocessen een frisse, onafhankelijke blik kunnen gebruiken
Zelforganiserende teams zijn in opkomst. De verschuiving van hiërarchische aansturing naar zelf- organisatie doet een groot beroep op het zelfsturende vermogen van medewerkers. Behalve dat ze verantwoordelijk zijn voor hun cliënten en hun eigen loopbaan, zijn ze dat nu ook voor de onderlinge samenwerking en de organisatie op de afdeling. Bij discussies over belangrijke veranderingen of complexe vraagstukken kunnen emoties soms hoog oplopen. Dat is heel begrijpelijk. Immers, mensen willen graag het grotere belang dienen, maar zijn ook vaak geneigd vanuit eigen belang te praten. Met afstand en objectief kijken naar de eigen organisatie of het eigen aandeel is ingewikkeld. Je wilt wel voor jezelf opkomen, maar geen krediet verliezen bij je collega’s. Je bent namelijk van elkaar afhankelijk.
In al deze situaties kan het wijs zijn om een externe procesbegeleider te vragen het denk- en besluitvormingsproces te begeleiden. Groepsdynamiek hoort erbij, maar moet natuurlijk geen groepsdynamiet worden.
Lees hieronder wat de waarde is van procesbegeleiding.
Mooi! Een conflict!?
Waar mensen met elkaar moeten samenwerken ontstaan conflicten. Dat is een feit. En dat is ergens een goed teken: het betekent dat de basisveiligheid voldoende aanwezig is en mensen betrokken zijn bij elkaar en hun werk. Een conflict ontstaat wanneer je een verschil van mening hebt over wat juist is: Het kan zijn dat een collega een stijl van begeleiden hanteert die de jouwe niet is, dat een collega veel te assertief of juist helemaal niet assertief reageert of niet openstaat voor andere inzichten. We kunnen dit lijstje aanvullen met nog tientallen voorbeelden die we regelmatig voorbij zien komen.
Want een conflict is snel bereikt. Collega’s zoeken elkaar meestal niet uit en kunnen dus heel verschillend zijn. Die diversiteit is van grote meerwaarde in een team, mits verschillen worden gewaardeerd en conflicten ook effectief worden opgepakt.
Lees hieronder hoe je van een problematisch conflict een kans maakt.
Mindfulness op het werk
Iedereen wil graag bevlogen en met plezier werken. Iedereen wil een team dat ook onder hoge druk effectief samenwerkt. Kwaliteit leveren aan tevreden clienten is het doel. En dat lukt alleen met gezonde en bevlogen medewerkers en zelfbewuste vitale managers.
Mindfulness is daartoe een onmisbare ‘way of work.’ Mindfulness betekent met aandacht aanwezig zijn met een open en oordeelvrije opmerkzaamheid. Die bewuste aandacht en opmerkzaamheid helpt je om niet aan stress ten onder te gaan en vriendelijk te blijven naar jezelf. In je neiging alles onder controle te houden kun je behoorlijk streng worden, wat een groot beroep doet op je doorzettingsvermogen. Dat is prima als je even een deadline moet halen op korte termijn, maar funest als het gaat om een dagelijkse staat van werken.
Lees hieronder meer over wat mindfulness jou kan brengen.
Begeleiden van veranderingen vraagt om stevige aandacht voor borging
Veranderingen kan je op allerlei manieren voor elkaar krijgen. En dat is precies waar wij graag het verschil maken.
Een (interim) manager of projectleider doet er geen goed aan om enkel ‘de lieve vrede’ te bewaren, maar ook niet om mensen tegen het been te schoppen. Of door de geschiedenis te ontkennen. Als je als (interim) manager of projectleider het initiatief neemt om iets nieuws te laten groeien of aan de knoppen zit om een al geformuleerde verandering in gang te zetten dan is het belangrijk om je te realiseren dat de medewerkers de wortels zijn. En die wortels zijn nodig voor een stevige groei. Na het vertrek van een tijdelijk functionaris is het de bedoeling dat medewerkers samen verder groeien. En als je wilt dat medewerkers die nieuwe toekomst met elkaar gaan maken dan lukt dat beter als zij betrokken en geraadpleegd worden, als ze mee mogen denken. Dat creëert eigenaarschap en als het even kan ook al draagvlak. Bij moeilijke momenten die nog komen kan dat van onschatbare waarde zijn.
Wil je een cultuuromslag of innovatie doorvoeren, met respect voor de geschiedenis en wensen van medewerkers, dan helpen we daar graag bij.
Lees hieronder verder over onze ervaring en welk type opdrachten we graag aannemen.