Thema: grenzen

Grip op grenzen

In 5 stappen je grenzen leren kennen en aangeven

Grenzen zijn essentieel in een goede professionele relatie met je cliënten, in de samenwerking met je collega’s en eigenlijk ook voor een gelukkig leven. Maar waar ligt jouw grens? Hoe voel je aan wanneer jouw grenzen zijn bereikt en hoe geef je dat vervolgens aan?

Het aangeven van grenzen is voor de meeste van ons lastig. Zeker als je werkzaam bent in de zorg, de wereld waarin je continu ten dienste staat van anderen en waar je binnen een team afhankelijk bent van elkaar. Dus zeg je meestal ja tegen ongepast gedrag van je cliënt. Misschien niet letterlijk, maar door het te negeren of te tolereren, want hij/zij is ziek of ‘weet niet beter’. En zeg je ‘ja’ tegen vragen van je collega’s. Direct of indirect door alles te regelen wat zij laten liggen. Want alles wat jij oppakt is goed geregeld en maakt de totale draaglast minder. En je leert er toch weer van? Dat is allemaal waar. Mits de ‘ja’ tegen de ander geen ‘nee’ is tegen jezelf. Want weten wat je grenzen zijn en daar gehoor aan geven maakt het dagelijkse werk en eigenlijk je hele leven, stukken makkelijker en vooral ook veel leuker.

De training van vijf bijeenkomsten doen we bij voorkeur in een kleine groep, maar kan ook op individuele basis georganiseerd worden.

 

Dit is wat je leert in onze training van vijf bijeenkomsten: 

  • Je leert herkennen waar je staat. Je leert wat je wilt tolereren en accepteren en wat je oncomfortabel en gestrest maakt.
  • Je leert tot jezelf te komen, niet over je gevoelens heen te walsen en aan te voelen wanneer een grens in zicht komt of wordt overschreden.
  • Je leert hoe je jouw emoties positief kan inzetten om duidelijk en direct je grenzen kenbaar te maken.
  • Je ontdekt wat je in de weg zit om voor jezelf op te komen. Vaak is er angst voor de reactie van de ander of schuldgevoel als we tegen de ander ingaan. Grenzen laten vervagen omdat het zo hoort, omdat anderen het verwachten, zijn valkuilen en ondermijnen je zelfrespect.
  • Je vergroot je zelfvertrouwen door stap voor stap te leren luisteren naar je gevoel en emoties en mensen duidelijk maar respectvol aan te geven wat jij wilt en verwacht.
  • Je werkt toe naar jouw persoonlijke Grens Inzicht Plan (GRIP) wat je helpt om alert te blijven op jouw signalen en je herinnert aan wat je kan veranderen en waar je wel controle over hebt.

 

Leuk om te vermelden: In 2022 deed een student van de opleiding toegepaste psychologie een onderzoek naar deze training. Zij heeft een heel aantal oud-deelnemers van de training benaderd en bevraagd op de effectiviteit van dit programma. Daaruit is gebleken dat deelnemers ook na lange tijd nog veel hebben aan de inzichten uit de bijeenkomsten. Naast deze mooie bevestiging heeft het - naast de al bestaande reader bij dit programma - ook een leuk en praktisch werkboek opgeleverd. 

Aan het einde van de training ben je je bewust van je grenzen, weet je waar je staat en heb je de tools in handen voor de momenten dat het even niet lukt. Je verterkt je assertiviteit en je eigenwaarde.

Voor iedereen die het zat is om steeds meer te tolereren dan goed voor je is.

De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk maximaal 2,5 uur en dagelijkse registratie en schrijfopdrachten van een half uur. Een aantal maanden na de training organiseren we een nazorg-bijeenkomst als deze behoefte er is. Meestal met  (een deel van) de groep waarin de training is gevolgd, maar naar wens doen we dat soms ook individueel. 

Indien de groep bestaat uit collega’s van dezelfde locatie, dan kunnen we de training op locatie geven. Als de training bijgewoond wordt door collega's van verschillende locaties in dezelfde organisatie, dan spreken we een goede plek met elkaar af. Open inschrijvingen worden georganiseerd op een locatie in Twente of Deventer. 

Iedereen kan leren luisteren naar zichzelf, assertiever worden en beter opkomen voor zichzelf. Van belang is dat je bereid bent naar jezelf te kijken en de keus maakt om beter voor jezelf te zorgen.

Ons aanbod

Contact

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: