Scherp Gelijkwaardig Effectief

Onze aanpak

De start van een opdracht

Iedere samenwerking begint met een goed gesprek. Als het gaat om een team-gerichte vraag dan voeren we dat gesprek het liefst ook met de deelnemers zelf. Iedereen heeft namelijk zijn/haar eigen waarheid, en alle waarheden bij elkaar maken de werkelijkheid. Deze start is natuurlijk niet uniek, maar voor ons is dit eerste gesprek wel een essentiële stap die ook kan leiden tot de vaststelling van een heel andere uitdaging of vraag dan aanvankelijk werd gedacht. Ook kunnen we tot de conclusie komen dat we niet verder gaan met elkaar omdat we denken dat een ander het beter kan. We hebben in de loop der jaren een groot netwerk opgebouwd en dat zetten we graag in. Immers, succes is voor een groot deel afhankelijk van de kennis van je eigen grenzen. We beloven geen gouden bergen als we denken het niet waar te kunnen maken.

Meelopen

Als we in het gesprek tot de voorlopige conclusie komen dat we hoogstwaarschijnlijk een zinvolle bijdrage kunnen leveren dan lopen we vooraf mee op de betreffende locatie. We zijn dat al gewend te doen vanaf onze oprichting en zijn dat niet voor niets blijven doen. Het is behoorlijk intensief, maar meer dan de moeite waard. Tijdens het meelopen leren we het gebouw kennen, de mensen die er werken, en waar mogelijk de cliënten die er verblijven. Bovendien kunnen we ons een voorstelling maken bij waar deelnemers het over hebben als ze vertellen over hun werkplek als we hen later in een andere context treffen. En dat wordt zeer gewaardeerd door deelnemers. Als het nodig is lopen we langer of vaker mee.

Het plan

Ondanks het feit dat we met een zo gedetailleerd mogelijk voorstel komen, hebben we vooraf geen volledig dichtgetimmerd plan. Plannen bouw je niet op papier, maar met mensen. Onze ervaring in het begeleiden van mensen en groepsdynamiek heeft ons geleerd dat het grootste effect bereikt wordt wanneer we plannen durven loslaten. We reageren op wat hier en nu gebeurt met steeds de cruciale vraag in ons achterhoofd: welke stap kunnen we NU zetten om te zorgen dat we morgen dichter bij ons doel zijn. Omdat patronen en weerstanden ontstaan of vergroten bij veranderingen vraagt dit om aandacht en flexibiliteit in het begeleiden van processen. Daar ligt onze kracht en dat wordt gezien door opdrachtgevers. Bij veel trajecten beginnen we eerst met een aftrap-bijeenkomst waar we teruggeven hoe we de situatie tot dan toe begrijpen. Dit is het moment dat alle deelnemers nog extra input kunnen leveren voor het vervolg. Daarmee krijgt iedereen de kans 'eigenaar' te worden van de inhoud van de bijeenkomsten. Dat is niet alleen goed voor het draagvlak, maar op die manier gaat het altijd over de doelen van onze deelnemers.

Ons vertrekpunt

In alles wat wij doen staat bewustwording en de oplossingsgerichte benadering centraal. Wij komen niet vertellen hoe het zit of hoe het beter kan. Dat weten deelnemers aan onze programma’s vaak veel beter. We geloven in de vindingrijkheid van deelnemers en nemen hen via praktijkgerichte, afwisselende programma’s en goede gesprekken mee naar een eindresultaat waarbinnen een ieder beter tot zijn recht kan komen, zonder het verleden te negeren. We staan stil bij de lessen die we kunnen leren uit het verleden, niet bij de problemen van gisteren. Onze ervaring is dat je daar doorgaans geen energie van krijgt. Leren moet aansluiten bij het niveau, de leerstijl en de behoeften van deelnemers. Maar het moet vooral ook inspirerend zijn en de drive prikkelen om te willen verbeteren. Met plezier leren geeft energie en schept vertrouwen. En dat motiveert tot verandering. We weten door onze jarenlange ervaring dat verandering echt een kans krijgt als het uit mensen zelf komt. Daarom dagen we mensen altijd uit zelf met antwoorden op hun vragen te komen.

Aandacht voor borging!

Of je nu vaardigheden aanleert, kennis opdoet of leert om dingen anders te doen dan is training of begeleiding op weg naar dat doel zinvol, maar het effect kan van korte duur zijn. Wij hebben om die reden evenveel aandacht voor de borging van gedragsverandering op de lange termijn. Tijdens trajecten, maar vooral in de laatste fase van iedere opdracht bedenken we creatieve oplossingen die er toe leiden dat deelnemers ook op de lange termijn zullen terugdenken aan onze trajecten. Die specifieke aandacht voor borging is voor ons onlosmakelijk verbonden met alles wat we doen. En natuurlijk zijn we goed geschoold in het thema gedragsverandering.

Kortom

Bij ons geen..

 • Theorieën waar niemand energie van krijgt
 • Kant en klare oplossingen
 • Ellenlange, saaie powerpointpresentaties
 • Dikke rapporten waar je amper doorheen komt
 • Gladde, overtuigende speeches
 • Onnodig lange bemoeienis
 • En alle andere varianten waar je niet op zit te wachten

Maar wel..

 • Praktische inzichten die direct toepasbaar zijn
 • Een vergroot inzicht in je eigen patronen
 • Veel aandacht voor borging
 • Plezier terwijl je leert
 • Positief verrast worden met je eigen ideeën
 • Betrokkenheid zo efficiënt en kort mogelijk
 • Een nee en wie wel op vragen waarvan we weten dat anderen beter zijn dan wij

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief