Als je niet weet waar je staat, kom dan zitten
Persoonlijke ontwikkeling
'Als je niet weet waar je staat, kom dan zitten'
Werken met complexe problematiek van cliënten op een dynamische werkplek als de zorg, vraagt veel van jou als persoon in de rol van professional. We zijn er voor jou als je even niet meer weet waar je staat. Als je er zelf even niet uitkomt, wanneer je collega’s het antwoord ook even niet hebben of iedereen een ander advies voor je heeft. En je hoeft niet volledig door je hoeven te zijn gegaan om wat aandacht te vragen voor jezelf. Zie wat extra aandacht voor jezelf vooral als iets dat laat zien dat je jezelf en je werk serieus neemt. Weet dat we je graag helpen. Naar aanleiding van jouw verhaal en vraag, denken wij na over wat jou verder kan brengen. Over wat wij kunnen behandelen of je kunnen leren. Soms is dat in individuele gesprekken of samen met collega’s in een kleine groep.
Hieronder vind je een selectie van ons vaste aanbod. Geen idee of jouw vraag hierbij past? Neem dan vooral contact op. Doe dit ook als je je vraag nog niet helemaal scherp hebt, want dit heeft vrijwel niemand. Goede ondersteuning is in de praktijk veelal maatwerk.
Klik hier als je eerst wat meer over ons te weten wil komen. Natuurlijk mag je ook gewoon contact met ons opnemen om je vraag te bespreken. Stuur gerust een mailtje of bel ons even.
In vijf stappen je grenzen leren kennen en aangeven
Grenzen zijn essentieel in een goede professionele relatie met je cliënten, in de samenwerking met je collega’s en eigenlijk ook voor een gelukkig leven. Maar waar ligt jouw grens? Hoe voel je aan wanneer jouw grenzen zijn bereikt en hoe geef je dat vervolgens aan?
Het aangeven van grenzen is voor de meeste van ons lastig. Zeker als je werkzaam bent in de zorg, de wereld waarin je continu ten dienste staat van anderen en waar je binnen een team afhankelijk bent van elkaar. Dus zeg je meestal ja tegen ongepast gedrag van je cliënt. Misschien niet letterlijk, maar door het te negeren of te tolereren, want hij/zij is ziek of ‘weet niet beter’. En zeg je ‘ja’ tegen vragen van je collega’s. Direct of indirect door alles te regelen wat zij laten liggen. Want alles wat jij oppakt is goed geregeld en maakt de totale draaglast minder. En je leert er toch weer van? Dat is allemaal waar. Mits de ‘ja’ tegen de ander geen ‘nee’ is tegen jezelf. Want weten wat je grenzen zijn en daar gehoor aan geven maakt het dagelijkse werk en eigenlijk je hele leven, stukken makkelijker en vooral ook veel leuker.
Lees hieronder wat je leert in onze training van vijf bijeenkomsten.
Minder druk en toch meer gedaan
Iedereen wil graag bevlogen en met plezier werken. Iedereen wil werken in een team dat ook onder hoge druk effectief samenwerkt. Goede zorg leveren en tevreden cliënten is het doel. En dat lukt alleen als je jezelf ook goed voelt en plezier in je werk ervaart.
Mindfulness is daartoe een onmisbare ‘way of work.’ Mindfulness betekent met aandacht aanwezig zijn met een open en oordeelvrije opmerkzaamheid. Die bewuste aandacht en opmerkzaamheid helpt je om niet aan stress ten onder te gaan en vriendelijk te blijven naar jezelf. Mindfulness wordt soms nog weleens uitgelegd als vaag en zweverig, maar dat is echt te kort door de bocht.
Lees hieronder verder hoe je werkstress met mindfulness te lijf kan gaan en wat wij hierin kunnen betekenen.
Omdat een nieuwe rol andere verwachtingen met zich meebrengt
Je rol of takenpakket in je huidige werk is veranderd. Je hebt daar hard voor gewerkt. Voor sommige verloopt een rolverandering als vanzelf, maar dat is niet voor iedereen het geval. Een nieuwe rol met meer of andere verantwoordelijkheden kan ook gepaard gaan met onzekerheid en spanning. Misschien was je eerst ondersteunend begeleider en word je ineens persoonlijk of senior begeleider of krijg je een coachende of coördinerende rol. Fantastisch natuurlijk zo’n stap, maar het vraagt ook meer van je.
Lees hieronder hoe we jou kunnen helpen om steviger in je schoenen te staan in je nieuwe uitdaging.
Wie de zorg voor zichzelf op de eerste plaats zet kan pas echt het verschil maken voor de ander
Werken neemt een groot deel van ons leven in beslag. Tussen het begin en het einde van je loopbaan werk je gemiddeld 90.000 uur! En collega’s zie je doorgaans meer dan de mensen uit je directe sociale omgeving. Natuurlijk wil je dan dat je werk voldoening en plezier geeft. Maar wat nu als dat (even) niet zo is. Misschien twijfel je of het werk nog wel bij je past? Of raak je je rol, functie of werkplek kwijt? Er kunnen zich ook problemen voordoen in je privé-leven die de nodige invloed hebben op je werk. Je bent hoe dan ook niet de enige die een periode worstelt met problemen die invloed hebben op je dagelijks (werkzame) leven.
Als je problemen in je werk of loopbaan ondervindt of door persoonlijke klachten niet goed meer kan functioneren en misschien zelfs twijfelt of je het juiste beroep hebt gekozen kan wat extra persoonlijke aandacht uitkomst bieden. Via intensieve gesprekken kom je sneller achter de oorzaak van je probleem of vraag en weet je beter wat je eraan moet doen.
Lees hier hoe individuele gesprekken gaan en wanneer je bij ons terecht kunt.
Ons aanbod
Contact
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief: