Van een groep naar een team

Teamontwikkeling

'Van een groep naar een team'

Het woord TEAM wordt wel eens uitgelegd als ‘Together Everyone Achieves More’. Oftewel: met samenwerken kom je verder. We weten bijvoorbeeld dat een team met de beste spelers niet per se garantie geeft op kampioenschap, omdat dit afhankelijk is van de mate van samenwerking tússen de spelers. Je kunt je voorstellen dat wanneer die niet optimaal is, het team niet haar beste prestaties zal kunnen leveren. Dit kan in de praktijk bijvoorbeeld leiden tot ellenlange overleggen waarbij men niet tot de kern komt en er geen knopen worden doorgehakt. Maar ook bondjesvorming, geroddel en niet mét maar óver elkaar praten zijn zomaar wat voorbeelden van gedrag in teams dat leidt tot frustratie en stagnatie in de samenwerking. En dat terwijl je, als je iedere collega individueel spreekt, gemotiveerde, competente en professionele collega’s ziet. Hoe kan dat nou? En, belangrijker, hoe zorg je er nu voor dat je team (weer) effectief gaat samenwerken?

Hiermee helpen we jullie graag. We kijken vanuit onze expertise met jullie mee naar wat er gebeurt, om zo inzicht te krijgen in hoe jullie samenwerken. Waarom reageren sommigen op de ene en anderen juist op de andere manier? Hoe beïnvloeden jullie elkaar? Houden jullie hierdoor mogelijk bepaald gedrag in stand? En is dit effectief in relatie tot het doel wat jullie willen bereiken? In onze teamtrajecten zijn dit voorbeelden van vragen die aan de orde kunnen komen. Net als de vraag hoe jullie willen samenwerken, welke verschillende rollen er zijn te verdelen in het team, hoe jullie elkaar aanspreken of hoe jullie je resultaten behalen.

Je ziet: allerlei vragen en thema’s die jullie meer inzicht gaan geven in hoe jullie (samen)werken, zodat jullie uiteindelijk zicht krijgen op de patronen die er spelen in jullie team. Want pas dan kun je er effectief mee aan de slag. En dat zorgt uiteindelijk voor meer ruimte en werkplezier.

Omdat elk team en elke ontwikkelingsvraag anders is, is teamontwikkeling altijd maatwerk. Hoe we trajecten aanvliegen en zo passend mogelijk maken kan je lezen bij onze werkwijze. Hieronder geven we, ter inspiratie, een klein kijkje in de keuken van een aantal thema's die we regelmatig bij de hand hebben.

Natuurlijk mag je ook gewoon contact met ons opnemen om je vraag te bespreken. Stuur gerust een mailtje of bel ons even.

Ons aanbod

Contact

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: