Je weet nooit wat je kunt, tot je het probeert
Trainingen & workshops
'Je weet nooit wat je kunt, tot je het probeert'
Daarom helpen wij je graag in beweging te komen om zaken te veranderen. Een training, workshop of lezing volgen is hiervoor een uitstekende manier: je doet nieuwe inspiratie op of leert vaardigheden die je nog niet (voldoende) beheerst. En nieuwe kennis maakt je altijd weer iets kundiger dan je gisteren was.
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Je neemt je vak serieus en wilt van waarde zijn voor de doelgroep waarmee je werkt. Dikke kans dat je dan iemand zoekt die jouw werkveld kent en aansluit bij wat jij weet en kan. En ondersteuning die praktisch is, actief en met concrete tips. Ben jij op zoek naar zo’n training, workshop of lezing voor jouw team of afdeling? Wij delen graag onze kennis.
Hieronder kan je meer lezen over ons aanbod aan trainingen over thema's die veel terugkomen in het werk in de zorg. Is een training te intensief? Dan zijn deze vrijwel allemaal op te delen in workshops of een lezing.
Naast het vaste aanbod bieden we vooral maatwerktrajecten die we vormgeven met opdrachtgevers en deelnemers. Wil je overleggen wat we voor jou, je team of locatie kunnen betekenen? Wil je bespreken of een van onze trainingen of workshops bij jouw vraag past?
Neem dan gewoon contact met ons op. We bespreken graag samen de mogelijkheden. Dus stuur gerust een mailtje of bel ons even.
Leer hoe beïnvloedend je zelf bent als het gaat om het ontstaan van lastig gedrag
In de zorg zijn weerstand en agressie helaas niet weg te denken. Alle hulpverleners kunnen hiermee te maken krijgen. Agressie roept spanning op en vaak voel je je hierin onthand of geïntimideerd.
We weten uit ervaring dat het voortbestaan van (forse) weerstand en agressie kan leiden grote spanning en demotivatie in het werk. Daarom zijn we aan de slag gegaan met een training die jou handvatten geeft in hoe je hiermee om kan gaan, zodat je (weer) invloed krijgt op de situatie. Het resultaat is een training die jou gaat helpen bij het omgaan met en hanteren van agressie. Deze bieden we in verschillende vormen aan.
Lees hieronder meer over ons aanbod waarin je (met elkaar) leert hoe je weerstand en agressie voor een groot deel kan voorkomen of beter leert hanteren.
In vijf stappen je grenzen leren kennen en aangeven
Grenzen zijn essentieel in een goede professionele relatie met je cliënten, in de samenwerking met je collega’s en eigenlijk ook voor een gelukkig leven. Maar waar ligt jouw grens? Hoe voel je aan wanneer jouw grenzen zijn bereikt en hoe geef je dat vervolgens aan?
Het aangeven van grenzen is voor de meeste van ons lastig. Zeker als je werkzaam bent in de zorg, de wereld waarin je continu ten dienste staat van anderen en waar je binnen een team afhankelijk bent van elkaar. Dus zeg je meestal ja tegen ongepast gedrag van je cliënt. Misschien niet letterlijk, maar door het te negeren of te tolereren, want hij/zij is ziek of ‘weet niet beter’. En zeg je ‘ja’ tegen vragen van je collega’s. Direct of indirect door alles te regelen wat zij laten liggen. Want alles wat jij oppakt is goed geregeld en maakt de totale draaglast minder. En je leert er toch weer van? Dat is allemaal waar. Mits de ‘ja’ tegen de ander geen ‘nee’ is tegen jezelf. Want weten wat je grenzen zijn en daar gehoor aan geven maakt het dagelijkse werk en eigenlijk je hele leven, stukken makkelijker en vooral ook veel leuker.
Lees hieronder wat je leert in onze training van vijf bijeenkomsten
Stap voor stap naar een efficiënt en effectief overleg
Vergaderen is voor veel mensen een van de meest frustrerende bezigheden. Toch wordt er wat af vergaderd. Ook in de zorg kunnen we er wat van. Voor ieder ‘wissewasje’ komen we bij elkaar en organiseren we een overleg. In veel gevallen gebeurt dat niet gestructureerd en verlangt iedereen naar een overleg dat efficiënt en effectief is. En het liefst zo kort mogelijk.
In een korte periode leren we teams in vijf stappen hoe zij efficiënt en effectief kunnen vergaderen. We helpen je stap voor stap toe te werken naar een gestructureerd overleg dat korter duurt, meer impact heeft en energie geeft. Een overleg waarbij het doel duidelijk is en waarin de deelnemers een rol hebben. En dat leidt vrijwel altijd tot betrokkenheid. Zo wordt een vergadering een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin dingen effectief besproken worden zodat jij je daarna weer opgeruimd bezig kunt houden met je dagelijkse werk.
Lees hieronder hoe we je in vijf stappen loodsen naar het eindresultaat: een effectieve vergaderstructuur die energie oplevert en geen ergernis.
Ontdek wat je met communicatie kan bereiken
Je begeleidt cliënten bij wonen, werken, het behalen van doelen of het omgaan met eigen klachten. Of je coacht collega’s omdat dit in jouw rol van jou wordt verwacht. Dan weet je dat ieder mens anders is. Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten, maar iedere vraag, ieder mens is uniek. Er is niet één aanpak die je voor iedereen uit de kast kan halen omdat iedereen anders is en dus iets anders nodig heeft. De één heeft behoefte aan sturing en uitleg, de ander wil vooral informatie of alleen een stok achter de deur om door te zetten. De juiste benadering is dus vooral afhankelijk van de behoefte van degene die je tegenover je hebt.
Natuurlijk is het zo dat iedereen een gesprek kan voeren en het is uiteraard ook zo dat jarenlange ervaring je helpt om goed te worden in je vak. Maar er is misschien meer uit te halen. Er zijn talloze, goed onderzochte gespreksmethoden die een grote bijdrage kunnen leveren in je dagelijks werk.
Lees hieronder hoe we je kunnen scholen in methodes als oplossingsgerichte gespreksvoering, cognitief gedragsmatige gespreksvoering of coachende gespreksvoering.
Omdat iedereen het recht heeft echt begrepen te worden
Als je werkzaam bent in de zorg- en dienstverlening krijg je te maken met mensen die soms een ingewikkelde geschiedenis met zich meebrengen. Ook hebben mensen met wie je werkt vaak een lastige diagnose die niet altijd goed te begrijpen is als je daar niet voor opgeleid bent. Wat is nu eigenlijk ADHD of schizofrenie? Hoe werkt het als iemand een persoonlijkheidsstoornis of autisme heeft?
Vaak is enige basiskennis over psychopathologie heel erg helpend. We behandelen niet alleen kennis over verschillende stoornissen, maar we staan ook stil bij de manier waarop je er effectief mee om kunt gaan in een begeleidingssituatie. Lastig of oninvoelbaar gedrag kan moeilijk zijn, maar het is vaak ook gewoon de realiteit waarmee je iets moet. Het is goed om dan in ieder geval meer te weten van de problematiek. Iedereen heeft er recht op goed begrepen te worden.
Lees hieronder meer over de workshops, maar ook intensieve trainingen die wij kunnen verzorgen.
Minder druk en toch meer gedaan
Iedereen wil graag bevlogen en met plezier werken. Iedereen wil werken in een team dat ook onder hoge druk effectief samenwerkt. Goede zorg leveren en tevreden cliënten is het doel. En dat lukt alleen als je jezelf ook goed voelt en plezier in je werk ervaart.
Mindfulness is daartoe een onmisbare ‘way of work.’ Mindfulness betekent met aandacht aanwezig zijn met een open en oordeelvrije opmerkzaamheid. Die bewuste aandacht en opmerkzaamheid helpt je om niet aan stress ten onder te gaan en vriendelijk te blijven naar jezelf. Mindfulness wordt soms nog weleens uitgelegd als vaag en zweverig, maar dat is echt te kort door de bocht.
Lees hieronder verder hoe je werkstress met mindfulness te lijf kan gaan en wat wij hierin kunnen betekenen.
De waarheid ligt altijd ergens in het midden
Waar mensen met elkaar moeten samenwerken ontstaan conflicten. Dat is een feit. En dat is ergens een goed teken: het kan betekenen dat de basisveiligheid voldoende aanwezig is en mensen betrokken zijn bij elkaar en hun werk. Het betekent vaak ook dat de mensen die het aangaat, de situatie belangrijk genoeg vinden. Een conflict ontstaat wanneer je een verschil van mening hebt over wat juist is: het kan zijn dat een collega een stijl van begeleiden hanteert die de jouwe niet is, dat een collega veel te assertief of juist helemaal niet assertief reageert of niet openstaat voor andere inzichten. Een conflict kan ook tussen meerdere mensen plaatsvinden.
Een conflict is snel bereikt. Collega’s zoeken elkaar meestal niet uit en kunnen dus heel verschillend zijn. Die diversiteit is van grote meerwaarde in een team, mits verschillen worden gewaardeerd en conflicten ook effectief worden opgepakt.
Lees hieronder hoe je van een ogenschijnlijk problematisch conflict een kans kan maken.
Als je lastige casuïstiek nog eens van alle kanten wilt bekijken helpen we je graag
Als je actief bent als hulpverlener dan zijn er dagen dat je van het ene naar het andere dilemma holt. Vaak worden snelle oplossingen gevraagd omdat het volgende dilemma zich alweer aandient. Wanneer je als hulpverlener te maken krijgt met een situatie die leidt tot spanning, onwetendheid of een verschil van visie kan onmacht, handelingsverlegenheid of zelfs een conflict ontstaan. Wij zien regelmatig dat er dan snel beslissingen worden genomen waardoor het ‘probleem’ er even niet meer is.
Als je met een of meerdere cliënten in een dynamiek zit die frustreert en het licht aan het einde van de tunnel maar niet zichtbaar wordt, heb je behoefte aan een goed gesprek dat een praktische uitweg oplevert. Realistische handvatten die werken en die je morgen al kan oppakken.
Lees hieronder hoe wij hier aan kunnen bijdragen.
Omdat een nieuwe rol andere verwachtingen met zich meebrengt
Je rol of takenpakket in je huidige werk is veranderd. Je hebt daar hard voor gewerkt. Voor sommige verloopt een rolverandering als vanzelf, maar dat is niet voor iedereen het geval. Een nieuwe rol met meer of andere verantwoordelijkheden kan ook gepaard gaan met onzekerheid en spanning. Misschien was je eerst ondersteunend begeleider en word je ineens persoonlijk of senior begeleider of krijg je een coachende of coördinerende rol. Fantastisch natuurlijk zo’n stap, maar het vraagt ook meer van je.
Lees hieronder hoe we jou kunnen helpen om steviger in je schoenen te staan in je nieuwe uitdaging.
Ons aanbod
Contact
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief: