Weer present na een incident

EMDR

‘Wie zou je zijn als je die ene vervelende herinnering niet had?’

Soms maak je iets mee waarna geen dag meer hetzelfde lijkt. Alsof alles een beetje veranderd is of alsof je de wereld ineens wat anders bent gaan ervaren. Soms maak je incidenten of ervaringen mee die je zelfvertrouwen of het vertrouwen in de ander ineens in een ander daglicht zet. En dat is vaak niet zonder gevolgen. Vervelende ervaringen in het verleden hebben soms veel impact op je gedrag en keuzes in het heden.

Mogelijk ervaar je klachten, zoals:

 Gevoelens van angst, woede, verdriet, machteloosheid, paniek of neerslachtigheid;
 Slaapproblemen, piekeren;
 Het gevoel dat mensen onbetrouwbaar zijn;
 Een gebrek aan zelfvertrouwen;
 Vermijding van bepaalde mensen, onderwerpen, situaties of plaatsen.

Je wilt in het nu leven en niet bezig zijn met nare gevoelens, negatieve gedachten of oude gebeurtenissen. Als je vervelende herinneringen werkelijk achter je kan laten en met meer vertrouwen naar de toekomst durft te kijken dan ervaar je grote opluchting. Tijd heelt alle wonden, maar dat is wel afhankelijk van het juiste vervolg. Na een incident is het belangrijk om te praten over je ervaring met mensen die je vertrouwt en die je (werkelijk) begrijpen. Met steun van anderen en dankzij de tijd raken nare gebeurtenissen meestal weer op de achtergrond. Je pakt de draad weer op. Maar soms is die steun er niet. Omdat je er niet om hebt gevraagd, omdat het er niet was of omdat je je misschien zelf niet realiseerde wat het bij je teweeg bracht. Maar nu ervaar je wel klachten! De gebeurtenissen hebben (misschien onbewust) grote impact op je gehad en bepalen blijkbaar nog steeds hoe jij je nu voelt in bepaalde situaties. Door die vroegere gebeurtenissen aan te pakken kunnen je klachten verdwijnen.

Wat we doen

We bespreken de gebeurtenissen in grote lijnen en staan stil bij belangrijke emoties, herinneringen en gedachten, gebeurtenissen of beelden. Door middel van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) werken we aan een goede verwerking van herinneringen die in je geheugen gegrift staan. Je verwerkingsmechanisme wordt in werking gezet doordat je met je ogen bewegingen moet volgen. De gebeurtenis verplaatst zich daardoor in je geheugen waardoor het geen invloed meer op je uitoefent. Hierdoor verdwijnen je klachten. De herinnering zal blijven, maar de emoties die er bij werden opgeroepen verzachten. De EMDR zal verzorgd worden door Linda. Als je meer wilt weten neem dan even een kijkje op de site van GRIPhelpt waar ons individuele aanbod staat beschreven.

EMDR is een bewezen effectieve methoden om nare gebeurtenissen te helpen verwerken of angsten weg te nemen. De effecten dragen er toe bij dat nare ervaringen een plek krijgen in je levensgeschiedenis. Heel effectief en heel snel. Omdat je wel meer te doen hebt dan druk zijn met wat is geweest.

Voor iedereen die eerder genoemde klachten ervaart na een incident of vervelende ervaring. Tijdens de eerste kennismaking bespreken we of ons aanbod het best passend is voor jou.

Twee tot drie gesprekken is meestal voldoende. De aanpak werkt vaak snel, maar kan wel intensief zijn. Daarom vertellen we bij de eerste kennismaking niet alleen wat we gaan doen en waarom, maar ook hoe jij je emoties goed de baas kan blijven. Daarna maken we een inventarisatie van de gebeurtenis(sen) en jouw beleving: je gedachten en gevoelens over de gebeurtenis. Dit wordt gecombineerd met afleidende oogbewegingen, wat ertoe leidt dat de herinneringen hun kracht en lading verliezen, waziger of kleiner worden. Tot slot evalueren we met jou het effect, om er zeker van te zijn dat jij weer opgeruimd bent.

Voor de gesprekken word je uitgenodigd op ons kantoor in Zutphen.

Onverwerkte, nare ervaringen hebben niets te maken met niveau of achtergrond. We werken met iedereen die graag vooruit wil.

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief